RTM In Heden En Verleden

-
Genre: Documentaires / Onderwerp: Geschiedenis 173
Cover van de film 'RTM In Heden En Verleden'
Releasejaar 2010
DragerDVD

Samenvatting

RTM
De “Rotterdamsche Tramweg Maatschappij” onderhield tot 1966 een uitgebreid meterspoornet van stoom- en motortrams op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden. Gelukkig is van het zeer gevarieerde materieelpark een groot aantal voertuigen gered, die tot 1988 in en rond het voormalige tramstation van Hellevoetsluis stonden, rijdend op een door vrijwilligers gereconstrueerde museumlijn van enkele kilometers. Tegenwoordig vinden we de RTM terug in een gebied waar vroeger geen trams reden: de Brouwersdam bij Port Zélande, waar een geheel nieuwe tramlijn met station en depôt annex werkplaats zijn verrezen.

STOOMTRACTIE
De stoomtractie bestaat voor het grootste deel uit de originele bedrijfsfilm van de RTM uit 1929 gemaakt door Willy Mullens. Deze werkelijk fantastische film toont allereerst een kort overzicht van de RTM bedrijfsgeschiedenis en de in gebruik zijnde gebouwen. Verder wordt er uitgebreid aandacht besteed aan het personen- en goederenverkeer op de lijnen Rotterdam naar Zierikzee, Oostvoorne en Flakkee per tram, bus en boot, met name het vee- en stukgoederenvervoer.

MOTORTRAMS
In dit programma over de Rotterdamsche Tramweg Maatschapppij komen de motorwagens en motorrijtuigen aan bod. De filmbeelden zijn gemaakt in 1929 en de jaren ’50 en ’60, toen de nadagen van de RTM in zicht kwamen. We zien trams in actie in Rotterdam en op Voorne-Putten, het laatste werkgebied van de RTM. Opvallend bij de motortrams is dat er van enige standaard geen sprake was. Het meeste materieel werd opgekocht van interlokale trambedrijvendie hun diensten staakten. Maar juist deze verscheidenheid aan materieel is voor de tramliefhebber een genot om naar te kijken.
Niet schadelijk / Alle leeftijden

Bestellen

DVD Bestel!
Dvd, 1 disk, speelduur 100:00 minuten
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede boeken?
Bezoek Leukomtelezen.