Werelderfgoedlijst Unesco’s Azië - India

-
Genre: Documentaires / Onderwerp: Geografie 39
Cover van de film 'Werelderfgoedlijst Unesco’s Azië - India'
Releasejaar 2007
DragerDVD
TrailerBekijken

Samenvatting

De Taj Mahal, een reusachtig mausoleum van wit marmer, werd tussen 1631 en 1648 gebouwd in opdracht van Mogul-keizer Shah Jahan ter nagedachtenis aan zijn meest geliefde vrouw. Het bouwwerk is het absolute pronkjuweel van moslimkunst in India en een van de alom bewonderde meesterwerken van het werelderfgoed.

Het Rode Fort van Agra, een indrukwekkend fort van rode zandsteen vlak naast de tuinen van de Taj Mahal dat binnen zijn muren met een totale lengte van 2,5 km de keizerstad van de Mogulheersers herbergt, is een belangrijk Mogul-monument uit de 17e eeuw. Men vindt er vele sprookjesachtige paleizen, zoals het Jehangir paleis of de Khas Mahal, gebouwd in opdracht van Shah Jahan, de audiëntiezalen, zoals de Diwan-i-Khas, en twee prachtige moskeeën.

Onder het bewind van de grote koning Rajaraja, stichter van het Chola-rijk dat het hele zuiden van India en de nabijgelegen eilanden omvatte, werd tussen 1003 en 1010 de grote tempel van Tanjore (Thanjavur) gebouwd. De Brihadisvar, omringd door twee rechthoekige omheiningen, is opgetrokken uit blokken graniet en gedeeltelijk ook uit baksteen. Het wordt bekroond door een 61 meter hoge, 13 verdiepingen tellende, piramidevormige toren met een bolvormige monoliet er bovenop. De muren van de tempel zijn bedekt met rijke, gebeeldhouwde decoraties.

In Sanchi, gelegen op een heuvel met uitzicht over de vlakte, ongeveer 40 km van Bhopal, bevinden zich groepen boeddhistische monumenten (monolithische zuilen, paleizen, tempels en kloosters) in verschillende staten van conservering. Voor het merendeel dateren ze uit de 2e en 1e eeuw v.Chr. Dit oudste nog bestaande boeddhistische heiligdom bleef tot de 12e eeuw een belangrijk centrum van het boeddhisme in India.

Deze groep heiligdommen, gesticht door de Pallava-koningen, werd in de 7e en 8e eeuw langs de Coromandel-kust uit de rotsen gehouwen. Ze staan vooral bekend om hun ratha's (tempels in de vorm van strijdwagens), mandapa's (grotheiligdommen), reusachtige openluchtreliëfs zoals de beroemde 'Neerdaling van de Ganges' en de tempel van Rivage, met duizenden beelden ter ere van Siva.

De kerken en kloosters van Goa, de voormalige hoofdstad van Portugees Indië - met name de kerk van de Geboren Jezus, waar zich het graf van Sint Francis-Xavier bevindt - illustreren de evangelisatie van Azië. Deze monumenten waren van belang voor de verspreiding van de Manueline-stijl, het maniërisme en de barok in alle landen van Azië waar missies werden gevestigd.

Bestellen

DVD Bestel!
Dvd, 1 disk, speelduur 75:00 minuten
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede boeken?
Bezoek Leukomtelezen.