Kruispunt Kloosterserie 2009

-
Genre: Documentaires / Onderwerp: Cultuur 156
Cover van de film 'Kruispunt Kloosterserie 2009'
Releasejaar 2009
DragerDVD
TrailerBekijken

Samenvatting

Presentator Leo Fijen bezoekt dit jaar Engeland, Italiƫ, Frankrijk en Spanje. Hij ontmoet twee zusters met joodse wortels, een broeder die sinds kort zijn leven doorbrengt in eenzaamheid en een zuster die op haar 65ste besloot haar leven achter tralies door te brengen.

In de eerste aflevering een portret van priorin Katrin Foerster. Zij is priorin van een karmelietessenklooster in het Engelse Cornwall. Zuster Katrin is geboren in Duitsland waar haar joodse vader in de jaren dertig door de nazi's werd gedood. Naast nare herinneringen zijn er in haar leven gelukkige momenten geweest. ''Mooie dingen brengen je dichter bij God, zoals mooie muziek. De natuur leert ons ook dat iets wat verdort weer op kan bloeien tot iets prachtigs. Ik weet alleen niet of slaplantjes ook in de hemel komen'', vertelt zuster Katrin lachend.

Dominicanes Madeleine Ahsmann besloot na haar pensioen Nederland achter zich te laten en in Spanje een contemplatief leven te beginnen. Ze woont nu al weer 22 jaar in Spanje in een dominicanessenklooster in Caleruega. De eerste jaren in het strenge klooster waren zwaar en ze moest wennen aan het leven in stilte. Maar ze staat nog volledig achter haar intrede in dit klooster dat door tralies wordt afgesloten van de buitenwereld.

In de derde aflevering ontmoeten we broeder Ivo Dujardin. Hij was jarenlang abt van Westmalle, de abdij bekend van het bier. Nu is hij kapelaan van een trappistinnenklooster met 75 zusters in de buurt van Rome. Hij gaat voor in de mis en is biechtvader voor de zusters en voor priesters uit de omgeving. Verder leeft hij als kluizenaar en dat is wennen voor hem. ''Ik sta in de monastieke traditie, zo voelt het ook, maar ik ben hier een ander type monnik'', zo licht hij toe.

In de laatste aflevering vertelt zuster Aloysia Klawer over haar nieuwe start op hoge leeftijd. Aloysia's jeugd was moeizaam. Haar vader bleek tijdens de tweede wereldoorlog als jood geregistreerd te staan. Hij moest onderduiken en overleefde zo de oorlog. Maar hij kon niet meer een liefhebbende vader zijn.
Zuster Aloysia vertelt in deze aflevering over de gevolgen van haar jeugd, over het "Eindelijk thuiskomen' zoals ze het zelf zegt in het trappistinnenklooster in Frankrijk.

Deze dvd bevat alle vier de afleveringen van de serie en een boekje met inleidingen door Leo Fijen en met diverse foto's die tijdens de opnamen zijn gemaakt.''
Niet schadelijk / Alle leeftijden

Bestellen

DVD Bestel!
Dvd, 1 disk, speelduur 140:00 minuten
  zoek
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen via e-mail Printen Delen op andere sociale netwerken
Zoek je ook goede boeken?
Bezoek Leukomtelezen.